Gezondheidszorg

Vaak staan we er niet bij stil hoe vanzelf sprekend het is dat wij altijd kunnen rekenen op zorg van een ziekenhuis of een huisartsenpraktijk. Hebben we hoofdpijn dan kunnen wij een paracetamol in nemen, een ontsteking dan we gaan naar de arts en krijgen antibiotica en vaak zijn we naar een paar dagen weer beter. Zelfs als we 112 bellen gaan we er vanuit dat een ambulance kan komen.

In Gambia is dit heel anders. Een ambulance kost geld en vele mensen hebben geen geld en als het geld er is dan is het nog maar de vraag of hij het ook doet en of de wegen wel begaanbaar zijn, want in het regenseizoen is dit alles behalve vanzelf sprekend. Vaak bestaan de wegen uit zanderige wegen vol met diepe kuilen en een rit naar het ziekenhuis neemt hier door dan ook heel veel tijd in beslag. Voor vele mensen is medicatie voor de veel voor komende malaria te duur waardoor er nog steeds vele mensen aan deze ziekte overlijden.

Dankzij onze kennis en middelen willen we de mensen in de gezondheidszorg helpen betere zorg te kunnen verlenen. Helaas is er vaak een tekort aan het juiste materiaal dankzij donaties (geld en materiaal) kunnen de mensen daar hun werk blijven uitvoeren.

Op de kraamafdeling is er vaak een groot te kort aan navelklemmen. In het begin toen we in Gambia kwamen werd dit nog gerust gedaan met een oud touwtje wat niet steriel was. Hier had de dag ervoor nog bijvoorbeeld een geit aan vast gestaan. U begrijpt het vast al dat dit vaak niet zonder gevolgen is. Het resultaat is een ontsteking, geld voor medicatie (antibiotica) is er helaas niet en het gevolg is dan dat een kindje komt te overlijden. Voor 0,30 cent had dit voorkomen kunnen worden.

De gezondheidszorg in Gambia staat op een heel laag peil. Er is een tekort aan vrijwel alles: er zijn te weinig klinieken, te weinig artsen, te weinig geschoolde verpleegkundigen, en te weinig medicijnen. Op het platteland zijn duizenden mensen afhankelijk van de (kraam-) klinieken die in de wat grotere dorpen zijn gevestigd. Patiënten moeten daarheen lopen of met een ezelwagentje worden gebracht, want op het platteland zijn vaak geen auto’s daarvoor aanwezig. In deze kleine gezondheidsposten zijn meestal wel een verloskundige en een verpleegkundige, maar bijna nooit een arts.

Medisch gezien gaat in Gambia de grootste zorg naar moeder en kind, dat wil zeggen controles vóór de bevalling, de bevalling zelf en de controle van de zuigelingen. Echter de kraamklinieken en de consultatiebureaus hebben vaak nauwelijks apparatuur.

Er sterven (te) veel vrouwen in het kraambed. Ook de kindersterfte is groot.

Gemiddeld sterven 48 van de 1.000 baby’s bij de geboorte, halen van de 1000 baby's zo’n 125 kinderen het 1e levensjaar niet en zo'n 200 kinderen het 5e levensjaar niet.

De belangrijkste doodsoorzaken zijn malaria en ziektes die worden veroorzaakt door het drinken van vervuild water (zoals diarree, hepatitis A en tyfus).

De levensverwachting van de mensen in Gambia is dan ook maar 53 jaar, en maar 3% van de bevolking wordt ouder dan 65 jaar.